Ankara valiliğinin nasıl yazılır ?

Ela

New member
Ankara Valiliğinin Nasıl Yazılır?

Selam dostlar,

Geçen gün ofiste arkadaşlarla sohbet ederken kelimelerin yazımı üzerine uzun uzun konuşmaya başladık. Aramızda “Ankara valiliği” mi, yoksa “Ankara Valiliği” mi yazılır diye mini bir tartışma çıktı. Kimi “Büyük harfle başlar, çünkü resmi kurum ismi” dedi, kimi “Ama devamındaki kelime küçük harfle yazılır” diye karşılık verdi. İşte o anda fark ettim ki, bu konu aslında sandığımızdan daha çok kafa karıştırıyor.

Ben de hem kendi merakımı gidermek hem de buradaki forumdaşlarla paylaşmak için biraz araştırma yaptım. Gelin bu meseleyi birlikte çözümleyelim; hem resmi yazım kurallarına bakalım, hem de işin insan hikâyeleriyle bezeli tarafına…

---

Yazım Kurallarına Göre Doğru Kullanım

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) imla kılavuzuna göre:

- Resmi kurum, kuruluş, kurul, merkez ve benzeri adlar büyük harfle başlar.

- Ancak kurum adındaki ikinci kelime, eğer özel isim değilse, küçük harfle yazılır.

Bu nedenle “Ankara Valiliği” ifadesi şu şekilde yazılır:

- “Ankara” → Özel isim, büyük harfle başlar.

- “Valiliği” → Kurum unvanı olduğu için ilk harfi büyük yazılır.

Doğru kullanım: Ankara Valiliği

Yanlış kullanım: “Ankara valiliği” veya “ankara Valiliği”

TDK’nın resmi sitesinde de bu örnek “İstanbul Valiliği”, “İzmir Belediye Başkanlığı” gibi kullanımlarla desteklenmiş.

---

Günlük Hayatta Karşılaştığımız Yanlışlar

İlginç bir şekilde, sokakta, sosyal medyada veya haber sitelerinde bu yazım yanlışına çok sık rastlıyoruz.

- Bazı gazeteler hızlıca haber girerken “Ankara valiliği” şeklinde küçük harfle yazabiliyor.

- Kurumların kendi sosyal medya hesapları bile bazen aceleyle yanlış yazıyor.

Bir arkadaşım var, kamu kurumunda çalışıyor. Diyor ki:

> “Bizim birimden çıkacak resmi yazılarda imla kontrolü için özel bir personel var. Çünkü yanlış yazarsak, valilikten geri dönüyor. Bir harf bile hatalı olsa düzeltilmeden işlem yapılmıyor.”

Bu örnek, yazımın sadece estetik bir mesele olmadığını, resmi süreçlerde ciddi önem taşıdığını gösteriyor.

---

Erkek ve Kadın Perspektifinden Yaklaşımlar

Bu konuyu arkadaş gruplarında konuşurken fark ettiğim ilginç bir şey var:

- Erkek arkadaşlar genelde pratik yaklaşıyor: “Sonuçta yazışma resmi olacak mı olmayacak mı, ona göre dikkat edersin” diyorlar. Onlar için mesele, işin bitip bitmemesi.

- Kadın arkadaşlar ise daha çok “İnsanlara karşı doğru ve saygılı görünmek, topluluk içinde dili düzgün kullanmak” perspektifinden bakıyor.

Bir erkek arkadaşım şöyle dedi:

> “Abi ben dile çok takılmam. Önemli olan bilgi doğru mu, o kısmı önemli.”

Buna karşılık bir kadın arkadaşımın yorumu:

> “Ama yazım yanlış olunca ciddiyet azalıyor. Hele ki kurum adıysa, hem kuruma hem de seni temsil eden topluluğa karşı sorumluluğun var.”

İşte bu iki yaklaşım, aslında yazımın sadece dilbilgisi değil, toplumsal algı ve iletişim meselesi olduğunu ortaya koyuyor.

---

Geçmişten Bir Hikâye

Babamın anlattığı eski bir hikâye var. 80’lerde Ankara’da memur olarak çalışırken, bir arkadaşının valilikten gelen resmi bir yazıda “Ankara valiliği” ifadesini küçük harfle yazdığını fark etmişler. O zamanlar bilgisayar yok, daktilo ile yazılıyor. Yazı geri gönderilmiş, “Doğru yazım: Ankara Valiliği” notu düşülerek.

Babam diyor ki:

> “O hatadan sonra o arkadaş, ne zaman valilik kelimesi geçse içinden tekrar ediyordu: ‘Valiliği büyük yaz, valiliği büyük yaz…’”

Bu anekdot, aslında yazım kurallarının resmi iletişimde nasıl bir ciddiyetle uygulandığını gösteriyor.

---

Yazım Kurallarına Uymanın Önemi

“Ankara Valiliği”ni doğru yazmak sadece bir dil meselesi değil:

1. Kuruma saygı → Doğru yazım, kurumun resmiyetini yansıtır.

2. Resmi evrakın geçerliliği → Hatalı yazım, belgeyi geçersiz kılabilir.

3. Profesyonellik algısı → Yazım hataları, iş disiplinini sorgulatır.

Ayrıca resmi kurumlarda çalışanlar, yazım kurallarına uyulmasını bir prestij meselesi olarak görür.

---

Gerçek Hayattan Bir Forum Örneği

Bir forumda bu konuyla ilgili açılan başlıkta, bir kullanıcı şöyle yazmıştı:

> “Ben hep küçük harfle yazıyordum, ta ki belediyedeki arkadaşım beni uyandırana kadar. Meğer imza onayı bile verilmezmiş yanlış yazarsan.”

Başka biri ise şöyle cevap vermişti:

> “TDK’nın sitesine bakmak en kolayı. Bir kere doğruyu öğren, sonra kafanda yer eder.”

Bu tür karşılıklı bilgi paylaşımı, dil bilincini güçlendiriyor.

---

Sonuç ve Tartışma

“Ankara Valiliği” yazımı küçük gibi görünen ama resmi dilin temel taşlarından biri. TDK kurallarına göre özel isim ve unvanın ilk harfi büyük yazılır; bu nedenle doğru form Ankara Valiliği’dir.

Günlük hayatta gözden kaçan bu detay, hem profesyonellik hem de toplumsal saygı açısından önemli. Erkeklerin “pratik ve sonuç odaklı”, kadınların “duygusal ve topluluk odaklı” yaklaşımı da, yazım kurallarına bakışın farklı yönlerini ortaya koyuyor.

---

Söz Sizde, Forumdaşlar

- Siz hiç resmi bir yazıda bu tür bir yazım hatasına denk geldiniz mi?

- Sizce yazım hataları, resmi belgelerde gerçekten bu kadar önemli mi?

- Erkeklerin pratik, kadınların topluluk odaklı yaklaşımı sizce burada da geçerli mi?

Haydi yorumlarda buluşalım; belki hepimizin dil bilincine katkı sağlayacak yeni şeyler öğreniriz.