Branş öğretmeni BEP hazırlar mı ?

Balk

Global Mod
Global Mod
**Branş Öğretmeni BEP Hazırlar mı? Bir Hikâye Üzerinden Cevap Arayışı**

Bir arkadaşım bana geçen gün şöyle bir soru sormuştu: "Branş öğretmeni BEP hazırlar mı?" Biraz düşündüm, çünkü bu soruyu duymak bana hiç beklemediğim bir anı hatırlattı. O anı, bir öğretmen olarak yıllarımı verdiğim bir noktayı hatırlatarak anlatmak istiyorum. İşin içinde hem öğretmenlik hem de öğrencilerle kurduğumuz bağlar vardı. Düşüncelerimi anlatmadan önce, size bir hikaye paylaşayım.

---

**Bir Gün, Bir Öğretmen: Mert ve Elif'in Hikayesi**

Bir zamanlar, bir okuldaki iki öğretmen vardı: Mert ve Elif. Mert, matematik öğretmeni, Elif ise Türkçe öğretmeni. İkisi de okullarında başarılıydılar, ama bir gün, sistemin en karmaşık sorusuyla karşı karşıya geldiler: **"Branş öğretmeni BEP hazırlar mı?"**

Okulun özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerinden biri olan Umut, Mert’in sınıfına yeni gelmişti. Umut’un dikkat eksikliği vardı ve derslere katılımı zorlayıcıydı. Elif ise sınıfındaki Neslihan'ı çok iyi tanıyordu. Neslihan’ın konuşma ve sosyal becerileri sınırlıydı, ama Elif her zaman ona özel bir yaklaşım sergilemişti.

Bir sabah, öğretmenler odasında bir toplantı vardı. Herkes yerini almış, yönetici, BEP (Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı) hazırlama sürecine dair bilgiler veriyordu. Elif ve Mert, aynı toplantıya katılmışlardı. Mert, toplantı sırasında çantasında yaptığı küçük hesaplamaları karıştırırken, Elif’in yüzündeki tereddütü fark etti.

**Mert:** “Elif, bu konuda neden böyle kararsızsın? BEP'yi hazırlamak işin içine biraz matematik katmak gibi değil mi? Hem işte burada çözüm bulacağız.”

**Elif:** “Evet, çözüm arayışımız bu olabilir. Ama Umut’un ya da Neslihan’ın bir matematik problemiyle ilgisi yok. Onların ihtiyacı olan, bir insanın onlarla gerçekten bağlantı kurması ve onları anlaması.”

**Mert:** “Benim de anlamadığım bir şey var. Bu çocuklar, daha çok destek alarak derslere adapte olabilirler. Öğrenmeleri için doğru stratejileri uygulamalı ve başarıyı somut bir şekilde ölçmeliyiz. İşin içinde biraz da çözüm odaklı olmak gerekmez mi?”

Elif, Mert’in yaklaşımına biraz karşıt bir şekilde cevap verdi. **Empati**yle yaklaşıyor, öğrencilerin ihtiyaçlarını anlamak istiyordu. Her öğrencinin sadece akademik başarıya dayalı bir yaklaşımın ötesinde, duygusal ve sosyal desteklere ihtiyacı olduğuna inanıyordu.

**Elif:** “Evet, ben de başarılı olmalarını istiyorum. Ama sadece derslerle sınırlı kalmamamız gerektiğini düşünüyorum. Neslihan, belki matematikte istediği başarıyı gösteremeyebilir. Ama ona insan olarak değer verdiğimizi hissettirmeliyiz. Aksi takdirde, akademik başarı neye yarar?”

**Mert:** “Fakat, öğretmenin ana görevi sadece duygusal destek değil, aynı zamanda başarıyı sağlamaktır. Bunu hep birlikte başarmalıyız.”

Bir süre sessizlik oldu. İkisi de konuya farklı açılardan bakıyordu. Mert, problemi çözmeyi hedeflerken, Elif, çözümün içinde insana dair daha derin bir anlayış bulmak istiyordu.

---

**Bir Planın Gerçekleşmesi: BEP Hazırlığı**

Günler geçti ve öğretmenler odasında bir araya geldiler. Elif ve Mert’in arasında, çözüm arayışı farklı olmasına rağmen, ortak bir hedefleri vardı: Umut ve Neslihan’ın ihtiyaçlarına uygun BEP’leri hazırlamak.

Mert, BEP’yi hazırlarken, her öğrencinin ihtiyacına göre sınıf içi başarıyı nasıl ölçebileceği üzerine kafa yordu. Gelişen teknoloji ve matematiksel araçlarla, Umut’un odaklanmasını artıracak stratejiler geliştirebilirdi. Ancak, Elif’in önerdiği gibi, bir plana **sosyal duygusal destek** eklemek zorundaydılar. Neslihan için de yazılı dil becerilerini geliştirmek adına, empatik yaklaşımlar gerekecekti.

BEP süreci gerçekten çok karmaşıktı. Bir yanda stratejik düşünceler, diğer yanda ise öğrencilerle kurulan güçlü bağlar vardı. Mert, çoğunlukla kendi sınıfındaki başarıyı göz önünde bulundururken, Elif sürekli olarak öğrencilerin ruhsal hallerini düşünüyordu. Ama birbirlerinden öğrenerek, sonunda ortak bir plan oluşturdular.

---

**Hikâyenin Sonu: Bireyselleştirilmiş Bir Başarı**

Bir ay sonra, Mert ve Elif BEP planlarını okul yönetimine sundular. Umut ve Neslihan’ın gelişimi gerçekten de öne çıkmıştı. Umut, öğretmeninin önerdiği stratejilerle daha iyi odaklanmaya başlamış, Neslihan ise Elif’in empatik yaklaşımı sayesinde derse katılımda büyük bir artış göstermişti. Her iki öğretmen de, bu süreçte birbirlerinden çok şey öğrenmişti.

Sonuçta, Branş öğretmenleri BEP hazırlayabilir mi? Bu hikâyede olduğu gibi, bir öğretmenin çözüm odaklı, diğerinin ise empatik yaklaşımı birleştiğinde, BEP'yi yalnızca bir akademik belge olarak değil, öğrencilerin kişisel gelişimleri için de faydalı bir rehber olarak hazırlayabilirsiniz.

Belki de doğru cevap şudur: **Evet, branş öğretmenleri BEP hazırlar. Ancak bunu, çözüm odaklı bir stratejiyle ve empatik bir anlayışla yapabilmelidirler.**