Genç bir çocuğun gizemli buluntusunun antik bir eser olduğu ortaya çıktı ve şimdi İngiltere'deki bir müzede sergileniyor

rookiemag

New member
İngiltere'den genç bir çocuk, kumsalda, Orta Paleolitik çağın sonlarına kadar uzanan “nadir” antik bir eşya olduğu ortaya çıkan parlak bir eşya buldu.

Worthing Müzesi tarafından şu anda 9 yaşında olan Ben Witten olarak tanımlanan çocuk, Sussex'teki Shoreham Plajı'nda parlak bir kaya keşfetti.

“Etrafa bakıyordum ve bu parlak çakmaktaşı kayayı gördüm. Sadece farklı göründüğünü düşündüm [from] diğer tüm farklı çakıl taşları ve taşlar” dedi BBC'ye.

FLORIDA BALIKÇI KAPTANI, Bekar Annenin FACEBOOK YARDIMI SONRA GENÇLER İÇİN SÜRPRİZ TEKNE TURU YAPIYOR

Önümüzdeki birkaç yıl boyunca Witten, parlak taşı odasında sakladığını söyledi.

BBC'ye sürekli “onu kaybettiğini ve bulduğunu” söyledi.

Ben Witten adında bir çocuk, şu anda İngiltere'deki Worthing Müzesi'nde sergilenen eski bir eşyayı keşfetti. (Emma Witten; Worthing Müzesi ve Sanat Galerisi; Emma Witten)

Worthing Müzesi'ne yapılan bir gezi çocuk için her şeyi değiştirdi.

BBC'ye göre müzedeki sergileri keşfederken Taş Devri sergisine uğradı ve bulduğu eşyayla benzerlikler fark etti.

Bu onu bulgusunu müzeye bildirmeye yöneltti; burada ortaya çıkardığı öğeyle ilgili daha birçok ayrıntı ortaya çıktı.

Worthing Müzesi'nin 21 Kasım'da Facebook'ta yayınladığı bir gönderiye göre bu nesnenin, geçmişi 40.000 ila 60.000 yıl öncesine dayanan Orta Paleolitik dönemin sonlarına ait bir el baltası olduğu ortaya çıktı.

Nesnenin “neredeyse kesinlikle bir Neandertal tarafından yapıldığı” belirtiliyor.
Müze, eşyanın “neredeyse kesinlikle bir Neandertal tarafından yapıldığını” söyledi.

Worthing arkeoloji küratörü James Sainsbury, “Düzenli olarak yerel bölgeden ziyaretçilerimiz buluntularını getiriyor. Bunlar çoğunlukla diğer çakmaktaşı aletler veya Roma eserleri, ancak bu, son 10 yıldan beri bana gösterilen açık ara en eski parça.” Müze, Haberler Digital'e söyledi.

KÖTÜ BELGELER GETİRDİĞİ SÖYLENEN 'Kıyamet Balığı', POPÜLER SÖRF KASASI'NDA KIYIYA YIKTI

Sainsbury ayrıca “Neandertal el baltaları Sussex'te nadirdir” dedi. “Bu yıllardır bulunan ilk şey. Buluntunun yerel bir çocuk tarafından sahilde yapılmış olması onu iki kat özel kılıyor.”

9 yaşındaki bulucu, keşfini sergilenmek üzere müzeye ödünç verdi.

İngiltere'deki Shoreham Plajı

9 yaşında bir çocuk keşfini İngiltere'nin Sussex kentindeki Shoreham Plajı'nda yaptı. (Slawek Staszczuk/Loop Images/Getty Images aracılığıyla Universal Images Group)

BBC'ye göre Witten, “Onu saklamak istedim ama orada olması benim elimde olmasından daha iyi olacağını hissettim” dedi.

Sainsbury, Haberler Digital'e “Ben baltayı kendisine iade edileceği gelecek Şubat ayına kadar bize ödünç verdi” dedi.

Önemli antik eşyalar her zaman profesyonel kazılardan gelmez.
Ziyaretçilere ücretsiz giriş imkanı sunan müze, o zamana kadar sergilenmeye devam edecek.

“British Museum'un Taşınabilir Antik Eserler Programı kapsamında bunu kayıt altına alacağız, böylece bulgunun gelecek nesiller için bir kaydının olmasını sağlayacağız” diye ekledi.

Çocuğun keşfi, önemli antik eserlerin her zaman profesyonel kazılardan çıkmadığını gösteriyor. Bazen tamamen şans eseri ortaya çıkarlar ve genç bulucular tarafından keşfedilirler.

YAŞAM TARZI BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Sainsbury, “Umarım insanlar ilginç arkeoloji bulmak için uzmanlık eğitimine ihtiyaç duymadıklarının farkına varırlar. Bununla birlikte, uygun şekilde kaydedilebilmeleri için herhangi bir bulgunun rapor edilmesi inanılmaz derecede önemlidir, aksi takdirde bilgiler sonsuza kadar kaybolur” dedi.

Benzer bir durum Mayıs ayında bir anne ve bebeği Polonya'daki evlerinde bahçe işleri yaparken de yaşanmıştı.

Eski bir altın bilezik

İngiltere'de 12 yaşındaki bir çocuk ve annesi, köpekleriyle konuşurken eski bir altın kelepçe buldu. (Chichester Bölge Konseyi)

Birlikte kazarken anne tuhaf bir nesneyle karşılaştı. Ne olduğundan emin olamayınca bulguyu bildirdi ve bu da daha fazla araştırmaya yol açtı.

Daha fazla Yaşam Tarzı makalesi için şu adresi ziyaret edin: Haberler/lifestyle

Daha ileri araştırmalar, bulgunun Neolitik döneme ait, 4.000 yıl öncesine ait bir balta olduğunu belirledi.

Ağustos ayında, 12 yaşındaki bir çocuk ve annesinin, 2022 yılında İngiltere'de köpeklerini gezdirirken altın bir bileziğe rastladıkları ortaya çıktı.

“Halk tarafından keşfedilen herhangi bir bulgunun veya sitenin rapor edilmesi son derece önemlidir.”
Değerinin veya tarihi öneminin ne olduğunu bilmiyorlardı, bu yüzden cevaplar için bunu yerel bir buluntu irtibat memuruna bildirdiler.

Keşfin, muhtemelen MS 1. yüzyılda orduda görev yapan bir adama ait olan bir Roma takı parçası olduğu ortaya çıktı.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Uzmanlar, olası bir antik bulguyu bildirmenin çok önemli olduğunu belirtiyor. Bildirilmeyen pek çok buluntu var ve bunların ardındaki tarihi önem keşfedilmeden kalıyor.

Sainsbury, Haberler Digital'e “Halk tarafından keşfedilen herhangi bir bulgunun veya sitenin rapor edilmesi son derece önemlidir” dedi.

“Bu en iyi arkeolojik uygulamadır. Pek çok buluntu yapılıyor ancak hepsi rapor edilmiyor. Bize gösterilmeyenler, bağlamları kaybolduğu için tüm tarihi değerlerini de kaybediyor.”

Ashlyn Messier, Haberler Digital'in yazarıdır.