Normandiya kiliseleri D-Day paraşütçülerini vitray pencerelerde İncil'deki kahramanlar olarak onurlandırıyor

rookiemag

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun yaşıyorsanız? Buraya tıklayın.

6 Haziran 1944'te Fransa'nın Normandiya kentine gökten düşen Amerikalı paraşütçüler cennetten gönderilmiş gibi görünüyordu.

İkinci Dünya Savaşı'nın doruk noktası olan D Günü'nde işgal altındaki Fransa topraklarından yukarıya bakan insanların gözünde onlar gerçekten kurtarıcılardı.

Normandiya'nın Sainte Mere Eglise kasabasının 14 yaşındaki sakinlerinden Paul Renaud, yıllar sonra, D-Day'de yayınlanan bir hikayede, “Benim için indiklerinde, bir filmdeki kahramanlar gibiydiler” dedi. ABD Ordusu web sitesi.

ANNE FRANK'IN RUHU D GÜNÜNDE YÜKSELDİ: KAHRAMAN GI'LER HAKKINDA 'ARKADAŞLAR YOLDA' YAZDI

Amerikan gençliği, Fransa'yı kötülükten, Adolf Hitler'in Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin kötülüğünden kurtarmak için Atlantik Okyanusu'nu geçti.

Daha sonra Renaud, Normandiya'nın minnettar halkının vitray sanatında İncil'deki kurtuluşa olan inançlarına tanıklık etmelerine yardımcı oldu.



Fransa'nın Normandiya halkı, 6 Haziran 1944'te Müttefiklerin Avrupa'yı işgalinden 80 yıl sonra bile D Günü'nü kurtaranları hâlâ anıyor. Anma törenleri arasında kilisenin vitray pencerelerindeki paraşütçülerin resimleri de var. (Matt Cardy; Philippe Clement/Arterra/Universal Images Group; Sean Gallup, tamamı Getty Images aracılığıyla)


Amerika'nın havadaki kurtarıcılarının renkli görüntüleri Normandiya kiliselerini güçlü bir şükran ifadesiyle süslüyor.

Bir kilisenin vitray haraçının onuru normalde her ulusta İsa Mesih'in kurtuluşunu kutlamak için saklıdır.

“Benim için yere indiklerinde bir filmdeki kahramanlar gibiydiler.”
Sainte Mere Eglise, ABD Ordusu paraşütçüleri tarafından D-Day'de kurtarılan ilk Fransız kasabasıydı ve burası, dünyanın her yerinden insanların ziyaret ettiği bu hafta 80. yıl dönümü kutlamalarının merkezi oldu.

Kasaba meydanındaki kilisenin kulesinde bir Amerikan paraşütçü heykeli ebediyen asılı duruyor.


Sainte Mere Eglise, Normandiya Kilisesi


İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma kukla bir paraşütçü, Fransa'nın Normandiya kentindeki Sainte Mere Eglise'deki bir kilisenin kulesinde asılı duruyor. Amerikan askeri Pvt'yi anıyor. John Steele, D-Day'de Fransa'ya atlarken paraşütü kilisenin kulesine sıkıştı. (Giles Clarke/Getty Images)


Bu Pvt'ye devam eden bir saygı duruşudur. John Steele, paraşütü kilisenin kulesine sıkışınca vurulan bir hava askeri. Geceleri o pozisyonda asılı kalarak bir şekilde hayatta kalmayı başardı.

Kilisenin içindeki bir vitray pencerede Ordu yeşili renkte üç paraşütçü ve gökten düşen savaş teçhizatı görülüyor.

'BİZİM İÇİN SAVAŞI KAZANAN' AMERİKAN'LA TANIŞIN: ANDREW JACKSON HIGGINS, 2. DÜNYA SAVAŞI NEW ORLEANS TEKNE ÜRETİCİSİ

Daha yakından bakıldığında, etraflarına ve arkalarına inen havadaki kurtarıcılardan oluşan bütün bir kuvvet ortaya çıkıyor.

Arka planda onlarca paraşüt yere düşerken, Meryem Ana ve Bebek İsa onları yukarıdan gözetleyip koruyor.


Vitray pencere, Sainte Mere Eglise


Fransa'nın Normandiya kentindeki Sainte Mere Eglise'deki bir kilisenin vitray penceresi, 6 Haziran 1944'teki D Günü'nde kasabayı kurtaran Amerikalı paraşütçülere saygı duruşunda bulunuyor. (Kerry J. Byrne/Haberler Digital)

'Geri döndüler'


ABD Ordusu raporuna göre, Renaud 1945'te savaşın sonunda pencereye ilişkin vizyonunu çizdiğinde hâlâ bir gençti.

Zanaatkar Gabriel Loire bunu Chartres köyünde yaptı.

Sainte Mere Eglise'deki insanlığın kurtuluş dramı, İrlandalı gazeteci Cornelius Ryan'ın “En Uzun Gün” kitabında ölümsüzleştirildi.


D-Day'in 80. yıl dönümü


ABD'nin İkinci Dünya Savaşı gazileri, Müttefiklerin Normandiya'ya çıkarmalarının 80. yıldönümünü kutlayan D Günü anma törenlerinin bir parçası olarak 5 Haziran 2024'te Fransa'nın kuzeybatısındaki Sainte Mere Eglise şehir merkezinde toplandı. Bu yıl 6 Haziran'daki D Günü törenleri, Müttefik kuvvetlerin Normandiya'da gerçekleştirdiği ve II. Dünya Savaşı'nın gidişatını değiştiren geniş bir askeri operasyon olan 'Operlord Operasyonu'nun başlatılmasının 80. yıldönümünü kutluyor. (MIGUEL MEDINA/AFP, Getty Images aracılığıyla)


D-Day'in dönüm noktası niteliğindeki tarihi, daha sonra aynı adı taşıyan, yıldızlarla dolu bir Hollywood destanına dönüştürüldü.

O gece kent meydanındaki büyük bir bina, serseri bir bombanın isabet etmesi sonucu yanarak kül oldu.

Sainte Mere Eglise sakinleri, yangınla mücadele etmek için gece geç saatlerde bir kovalamaca tugayı oluşturdu.


Vitray pencere, Normandiya


Bir adam Normandiya'daki Sainte Mere Eglise'deki bir kilisenin vitray penceresinin fotoğrafını çekiyor. Sanat eseri, kasabanın 6 Haziran 1944'te 82. ve 101. Hava İndirme birliklerinin paraşütçüleri tarafından kurtarılmasını anıyor. (DAMIEN MEYER/AFP, Getty Images aracılığıyla)


Kasabayı işgal eden Alman ordusu garnizonunun askerleri de onlarla birlikte dışarıdaydı.

O anda ateşin ışığı gökten düşen paraşütleri ortaya çıkardı.

“Bazı paraşütçüler daha inmeden Almanlar tarafından vurularak öldürüldü.”
D-Day'in ilk Amerikan savaşı sürüyordu.

Bazı paraşütçüler inmeden önce Almanlar tarafından vurularak öldürüldü. En az bir GI belediye binasındaki yangına düşerek yanarak öldü.


Ordu sağlık görevlileri Kenneth Moore, Robert Wright


Fransa'nın Normandiya kentindeki Angoville au Plain'deki ABD Ordusu sağlık görevlileri ve D-Day paraşütçüleri Kenneth Moore ve Robert Wright'a bir saygı duruşu. İngiliz okul çocukları tarafından, D-Day'in 75. yıl dönümü için, askerlerin Fransa'ya atladıktan sonra yardım istasyonuna dönüştürdüğü bir kilisenin önüne bırakıldı. 6 Haziran 2019. (Kerry J. Byrne/Haberler Digital)


Paraşütçüler kısa süre sonra Almanları mağlup ederek ABD'nin havadaki ilk zaferini takip eden ölümcül harekatta elde etti.

Hayatta kalan kurtarıcılar, 6 Haziran 1969'da D-Day'in 25. yıldönümü için Sainte Mere Eglise'ye döndüklerinde onların kahramanlık hikâyesi çok iyi biliniyordu.

Etkinliği kutlamak için kiliseye bir vitray pencere daha yerleştirildi.

2. DÜNYA SAVAŞI'NIN D GÜNÜ: FOTOĞRAFLAR DÜNYANIN EN BÜYÜK AMFİBİ İSTİLASINI GÖSTERİYOR

Hem İngilizce hem de Fransızca bir panelde “Geri döndüler” yazıyor.

Sanat eseri, Sainte Mere Eglise'nin insan kurtarıcılarını dönüşlerinde onurlandırmak için derin bir sembolizm içeriyor.

Aziz Başmelek Mikail, Katolik geleneğinde, kötülüğe karşı sürekli savaşında Tanrı'nın ordusuna liderlik eder. 25. yıl dönümü vitrayının ortasında duruyor.


Normandiya, Fransa'da vitray


Fransa'nın Normandiya kentindeki Angoville au Plain'deki kilisedeki 101. Hava İndirme paraşütçülerine adanmış vitray pencere. (Getty Images aracılığıyla Philippe Clement/Arterra/Universal Images Group)


Görüntüde Aziz Michael savaş için kalkan, miğfer ve kılıçla silahlandırılmıştır.

Diğer görevlerinin yanı sıra, Sainte Mere Eglise'nin kurtuluşunun 25. yıldönümü için yalnızca ruh ve anı olarak geri dönebilen GI'lerin ruhları da dahil olmak üzere ölülerin ruhlarını da cennete teslim ediyor.

“Katolik geleneğinde Tanrı'nın ordusuna liderlik eden Başmelek Aziz Mikail pencerenin ortasında oturuyor.”
Yakındaki Angoville au Plain köyündeki kilise, iki parça dekoratif camla Amerikan paraşütçülerine saygı duruşunda bulunuyor.

Bunlardan biri 2004 yılında D Günü'nün 60. yıl dönümü nedeniyle kiliseye yerleştirildi. Temiz ve net tasarımı, kasabaya inen üç paraşütçüyü gösteriyor.


D Günü yıldönümü


ABD bayrağını taşıyan bir paraşütçü, paraşütle atlama sırasında Fransa'nın Normandiya kentindeki Utah Plajı'na iniyor. (Sean Gallup/Getty Images)


Amerika Birleşik Devletleri'nin iki büyük sembolü olan kel kartal ve Özgürlük Anıtı, ulusal simgelerinin etrafından inen Amerikalı kurtarıcıların paraşütlerinin bulunduğu başka bir vitray pencereyi öne çıkarıyor.

ABD Ordusu sağlık görevlileri Kenneth Moore ve Robert Wright'ın isimleri pencerenin altında görünüyor.

Savaşın her iki tarafındaki bakıcıların sembolü olan kırmızı haçlar, pencerenin kenarlarında yukarı ve aşağı doğru uzanıyor.

YAŞAM TARZI BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Paraşütçüler D-Day'de Normandiya'ya atladılar ve küçük Angoville au Plain kilisesini yaralılar ve ölmek üzere olanlar için mini bir hastaneye dönüştürdüler.

Moore ve Wright, sahile çıkan ve 6 Haziran'ın sonlarında iç bölgelere doğru ilerleyen paraşütçü arkadaşlarını ve deniz piyadelerini kurtardılar. Sağlık görevlileri, Alman askerlerine de yardım sağlayarak uluslararası beğeni topladı.


Normandiya'daki kilise vitrayları


Fransa'nın Normandiya kentindeki Angoville au Plain'deki bir vitray pencere, Avrupa'nın kurtuluşunu başlatmak için 6 Haziran 1944'teki D Günü'nde şehre atlayan Amerikalı paraşütçülere saygı duruşunda bulunuyor. (Kerry J. Byrne/Haberler Digital)


Hem Amerika Birleşik Devletleri'nin hem de Fransa'nın kahramanları Moore ve Wright, D Günü'nde ve bunu takip eden çatışma günlerinde çapraz ateşte kalan yaralı sivil kızlara yardım ederek yerel halkın kalbini kazandı.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Kilise, vitrayların ötesinde, D-Day'in dehşetine ve kahramanlığına dair başka kanıtlara da ev sahipliği yapıyor.

Daha fazla Yaşam Tarzı makalesi için www.Haberler/lifestyle adresini ziyaret edin

Sıralardan bazıları hâlâ “En Uzun Gün”de derme çatma hastane yataklarına dökülen kanla lekeli.